top of page

Golvvärme

Installation av golvvärme

Det är vanligt idag med vardagslyxen av att ha uppvärmda golv i badrum, tvättrum och andra utrymmen. Varma, sköna golv kan göra stor skillnad, men vad gäller egentligen om du vill installera elektrisk golvvärme? 

Många tror att man kan lägga ledningarna själv och få installationen kontrollerad av en behörig elinstallatör. I butik kan man som privatperson trots allt köpa 230 volts golvvärmepaket utan problem. Men många vet inte att även installationen ska utföras av en behörig elektriker. 

Anlitar du oss Tyresö Elektriker får du inte bara golvvärmen installerad snabbt och snyggt, vi ger dig garanti och har alla försäkringar som behövs. 

Kontakta oss för rådgivning, hembesök, planering, inköp eller installation. Tryck här!

 

Nedan har vi samlat några viktiga punkter för dig att tänka på när det gäller golvvärme:

 

Golvvärme ingår i starkströmsanläggningen

Golvvärme är elektrisk utrustning som är avsedd att anslutas till en starkströmsanläggning. Men det är inte bara anslutningen i sig som klassas som elinstallationsarbete. Även värmekablar, värmefolier och andra elektriska system räknas som en del av den elektriska starkströmsanläggningen och omfattas därför av reglerna som gäller vid utförande av elinstallationsarbete. Det är därför hela installationen behöver utföras av behöriga elektriker. 

 

Om du köper golvvärmepaket själv kom ihåg att kontrollera märkningen

Köp bara produkten om du ser att den har en CE-märkning, detta märke intygar att produkten du köper uppfyller alla grundläggande säkerhetskrav, samt att  tillverkaren eller importören har fått sin produkt granskad och kvalitetsmärkt. 

Och kom ihåg att det alltid ska följa med en anvisning om hur man monterar och sköter en elektrisk produkt. 

Om du har frågor eller önskar rådgivning kring ditt inköp, kontakta gärna oss. 

Kom ihåg att vi som certifierade elektriker på Tyresö Elektriker kan sköta hela processen åt dig, vi vet vad som gäller och ser till att det blir felfritt utfört enligt dina önskemål.

 

Vilken effekt per kvadratmeter?

Effekten bör enligt standarden idag vara mellan 50W och 150 W per m2.  Effekten per kvadratmeter styr man genom det avstånd (cc-avstånd) som värmekablarna läggs med i golvet.

 

50W/m2 är vad som kallas ”komfortvärme” det innebär att rummets luft behöver värmas av annan en värmekälla som tex en radiator, och att golvvärmen bara är där för komfort.

 

80 W/m2 är en vanlig effekt under just trägolv och det är även minimumgränsen för att det ska räknas som uppvärmning av rummet (sk fullvärme). Men 100W/m2 är standard för just uppvärmning och är en vanlig nivå i när man har golvvärme i vardagsrum och kök.

 

Vill man dessutom få en upptorkande effekt i golven bör man gå upp till 120-140W/m2 eller mer. Därför är detta en vanlig nivå i tex badrum och hall. I uterum där man vanligen vill kunna värma upp golvet vid behov lägger man minst 150W/m2 pga den lägre isoleringen i dessa utrymmen.

 

Nedan får du några exempel på hur du kan räkna gällande effekt på golvvärme

 

Beräkningsexempel av vilken effekt och cc-avstånd man skall använda i badrum.

I ett bardum på 6,5 kvadratmeter där man vill ha golvvärme som kan torka upp golven när de är blöta, passar en effekt på 125W/m2.

Därav blir det 6,5*125= ca 812 W total effekt som behövs. Vi hittar ett Värmekabel Kit med effekten 800W vilket duger. Kabeln har effekten 12W/m och längden är 67 m.

 

För att få kabelns längd att gå jämnt upp med golvytan beräknar vi det cc-avstånd vi skall använda. Golvarean divideras med kabelns längd= 6,5/67 = 0,097 m = 9,7 cm.

Slutsats: Vi lägger värmekabeln med cc-avståndet 9,7 cm för att täcka hela golvytan med effekten 125W/m2

 

Beräkningsexempel för komfortvärme i Kök.

Vi har ett kök på 8 kvadratmeter där rummet redan värms av vattenburna radiatorer. Men då det skall vara klinker golv vill man ha en komfortvärme i golvet, annars kan golvet vara kallt även fast rummet håller en behaglig temperatur.

 

Vi väljer effekten 65W/m2 för golvvärmen. Total effekt som behövs blir då 8*65= 520W. Vi väljer ett lågvoltssytem på 500W. Systemet har total kabellängd på 109 m.

 

För att få kabelns längd att gå jämnt upp med golvytan beräknar vi det cc-avstånd vi skall använda. Golvarean divideras med kabelns längd= 8/109 = 0,073 m = 7,3 cm.

Slutsats: Vi lägger värmekabeln med cc-avståndet 7,3 cm så att kabeln täcker hela golvet med en ungefärlig effekt på 65W/m2.

Kontakta en Elektriker i Stockholm så du får snabbt rätt golvvärme installerad av oss - snabbt och säkert! Vi installerar även infravärmare

bottom of page